wtorek, 11 stycznia 2011

Ciasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie




Przepis na to ciasto od kilku lat "chodzi" żnych stronach kulinarnych, wymienianych przepisach pomiędzy sąsiadkami. Lubię w tym cieście to, że każdemu można je dostosować do gustu: jednemu z owocami, drugiemu z czekoladą, a trzeciemu - jak sobie wymyśli. Jest też tzw. ciastem z dużej formy, podzielnym i łatwym w transporcie.



Ja tym razem zrobiłam je z jabłkami i suszoną żurawiną.



Składniki:


  • 5 dużych jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1i 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 średnie jabłka pokrojone w kostkę
  • sporą garść żurawiny

Jajka miksujemy robotem z cukrem, dodajemy olej, mąkę, kakao, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste (można dodać 2-3 łyżeczki mleka). Na końcu łyżką wmieszać wybrane dodatki.

Piec ok. 50 min w temp.180 stC

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Lubię to ciasto, zwłaszcza, kiedy jest mocno kakaowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam z jabłuszkami, było bardzo pyszne:)
    Twoje wygląda smakowicie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam, uwielbiam i często piekę. To chyba najprostsze i najbardziej niezawodne ciasto jakie znam :)

    OdpowiedzUsuń