wtorek, 14 lipca 2009

Tort malinowy

Tort malinowy



Tym razem na pytanie skierowane do średniej córci : jaki tort ma być na urodziny?; padła tylko skromna odpowiedź -malinowy. Tym razem nie było mowy, w takim, a nie innym kształcie. Chodziło o smak. To dobrze się składa, bo sezon na maliny w pełni, a to są jedne z nielicznych owoców, które ona może bezpiecznie jeść.

Przepisów na biszkopt jest pewnie tyle ile osób go pieczących. Zawsze jest to kombinacja jajek, cukru mąki i czasem proszku do pieczenia, masła.

Składniki na dzisiejszy biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1szkl. drobnego cukru
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 duże łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 st.C

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na pianę, następnie na małych obrotach dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąco biała dodać żółtka, krótko zamieszać i dodać resztę suchych, przesianych przez sitko składników, połączyć.
Przelać do wysmarowanej masłem formy o śr. 25-26 cm.

Wstawić do gorącego piekarnika na 5 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 170 st. C i piec 45-50 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu biszkopt miał wysokość 8 cm.


Masa malinowa:
  • 1 duże opakowanie malin -ok 400g
  • 500ml śmietany kremówki
  • 1 op serka waniliowego tj 250g -dałam maćkowy
  • pól szkl. cukru pudru ( ilość cukru zależy od słodkości malin, jeśli ktoś lubi słodszą masę nic nie zaszkodzi, gdy go da więcej)
  • 1 op. żelatyny ( na 1 l. płynu)
Maliny zmiksować na papkę ( wcześniej odłożyć kilka do dekoracji). Jeżeli maliny mają duże, mocno wyczuwalne "pestki" przetrzeć mus przez gęste sitko. Do kilku łyżek malin wsypać żelatynę i poczekać, aż napęcznieje. Do garnka wlać 4 łyżki musu plus mus z żelatyną i lekko podgrzać. Mieszając rozpuścić żelatynę. Odstawić do ochłodzenia. Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier, serek waniliowy, mus malinowy i ochłodzony mus z żelatyną.

Biszkopt przekroić na 3 placki. Pierwszy ułożyć na paterze i opasać obręczą do tortów lub obręczą od tortownicy. Nałożyć 1/3 masy, rozsmarować i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Przełożyć tak całą masę i placki. Włożyć do lodówki na 3-5 godzin. Udekorować przed podaniem.



Smacznego

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ten tort :) Dzieciom na pewno będzie smakować malinowa masa, bo smaczna i różowa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny! i malinowy, ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm....
    Sto lat dla córci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym sobie taki torcik zamówiła
    szkoda, że już po urodzinach :-)

    najpiękniejsze życzenia dla córy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję w jej imieniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Niadawno byłam na"imprezeie uroszinowej" i podano nam identyczny torcik. Przepyszny ;)
    Został dla mnie kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Look at those perfect layers cake. Look so scrumptious!

    OdpowiedzUsuń