piątek, 24 lutego 2012

Indyjskie naleśniki ryżowe dosa

Są to naleśniki ryżowo- soczewicowe podawane często na południu Indii do warzyw. Są też podawane z masłem i miodem.
 Przepis pochodzi z książki p. Macieja Kuronia. Robiłam je po raz pierwszy, mają ciekawy smak, całkiem inny niż nasze naleśniki. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, a olej dodam do ciasta, bym mogła smażyć na patelni, nie wlewając go podczas smażenia.



Składniki:
  • 250 g umytego i odcedzonego ryżu długoziarnistego
  • 75 g łuskanej soczewicy umytej i odcedzonej
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia
1. Soczewicę i ryż wsypać do miski, zalać wodą. Po 6 godzinach namaczania odcedzić.
2. Obydwa składniki zmiksować w dzbanku robota z ok. 100 ml wody. Pastę przełożyć do miski, posolić, a potem dolać tyle wody, aby powstało płynne gęste ciasto. Dobrze wymieszać, przykryć zostawić na noc w ciepłe miejsce, aby ciasto lekko sfermentowało.



3. Zdjąć pokrywkę i dolać tyle wody, aby ciasto nabrało konsystencji gęstej, chudej śmietanki. Następnie na teflonowej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, nalać ciasto i rozprowadzić równomiernie.
4. Patelnię przykryć przykrywką, smażyć chwilę, przewrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Gdzieś już o nich słyszałam, ale nie robiłam:) Zdrowsze - trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, cześć!

    Przepis mi się bardzo podoba: ale powiedz mi prosze, czy te naleśniki są takie twarde i chrupkie czy miękkie bardziej, do zawijania?

    Pozdrawiam z Krakowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Atria C Naleśniki są miękkie, takie do zwijania. Jeden dłużej przytrzymałam na patelni i był dość chrupki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy udałyby się z ryżem brązowym ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się zapowiadają te naleśniki. Bardzo oryginalne:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis :) warte wypróbowania

    OdpowiedzUsuń