poniedziałek, 4 maja 2009

Warzywa i ...

Warzywa, kurczak, sos

Jest to propozycja na późne śniadanie lub lunch, może też być świetną lekką kolacją.




Składniki:
  • kilka pomidorków koktailowych
  • 2 małe cukinie
  • garść różyczek brokuła
  • liście zielonej sałaty
  • pierś kurczaka-ugotowana lub zgrilowana
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • pół szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
  • sól,pieprz
Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, pokroić wzdłuż na cienkie pasy. Każdy posmarować olejem sezamowym z każdej strony, posolić i odstawić na chwilkę. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej wody, dodać łyżeczkę cukru , zagotować przez 2-3 minuty, wyjąć i ostudzić. Powinny być półtwarde. Liście sałaty umyć, wysuszyć i porwać na cząstki. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Mocno rozgrzać patelnię grilową i usmażyć na niej paski cukinii. Pomidorki koktailowe przekroić na pół.

Wszystkie składniki sosu ( musztardę, ocet, miód, trochę soli i pieprzu) wymieszać z oliwą.

Składniki danie wymieszać ze sobą, polać sosem i podawać.

Smacznego.

3 komentarze: