czwartek, 28 maja 2009

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe



Na to ciasto, niektórzy mówią ciasto czerwonego kubka lub kubkowe. Dlaczego, po prostu nie musimy niczego ważyć tylko składniki odmierzamy czerwonym kubkiem (dodatkiem do pewnej kawy rozpuszczalnej).

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 2 kubki drobnego cukru
  • 1 kubek jogurtu lub gęstej maślanki
  • 1 kubek oleju słonecznikowego
  • 1 op. proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy razem mikserem.

Teraz możemy zrobić kilka wariantów ciasta/babki.

1. Do wymieszanego ciasta dodajemy 2-3 łyżki ajerkoniaku;
2. Możemy wmieszać startą skórkę cytrynową lub pomarańczową;
3. Dodać można olejek amaretto, waniliowy lub to co podpowiada nam wyobraźnia.

Surowe ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na 60-70 min. Sprawdzamy patyczkiem czy upiekło się w środku.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Lubię takie ciasta! Wygląda bardzo pysznie:)
    Ja też czasami odmierzam składniki za pomocą tego własnie czerwonego kubka :)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Your bread look delicious and the crumb look really perfect Anna!

    OdpowiedzUsuń