Ciasto jogurtowe
Na to ciasto, niektórzy mówią ciasto czerwonego kubka lub kubkowe. Dlaczego, po prostu nie musimy niczego ważyć tylko składniki odmierzamy czerwonym kubkiem (dodatkiem do pewnej kawy rozpuszczalnej).
Składniki:
- 4 jajka
- 3 kubki mąki pszennej
- 2 kubki drobnego cukru
- 1 kubek jogurtu lub gęstej maślanki
- 1 kubek oleju słonecznikowego
- 1 op. proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy razem mikserem.
Teraz możemy zrobić kilka wariantów ciasta/babki.
1. Do wymieszanego ciasta dodajemy 2-3 łyżki ajerkoniaku;
2. Możemy wmieszać startą skórkę cytrynową lub pomarańczową;
3. Dodać można olejek amaretto, waniliowy lub to co podpowiada nam wyobraźnia.
Surowe ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na 60-70 min. Sprawdzamy patyczkiem czy upiekło się w środku.
Smacznego.
Lubię takie ciasta! Wygląda bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa też czasami odmierzam składniki za pomocą tego własnie czerwonego kubka :)
Pozdrówki.
Your bread look delicious and the crumb look really perfect Anna!
OdpowiedzUsuń