Tort serowy
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 175g cukru
- 1 op.cukru waniliowego
- 50g mąki pszennej- tortowej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g drobno mielonych migdałów
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 900g sera na serniki (najlepiej trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 kostki masła (każda po 200g)
- 3/4 szkl. soku z cytryn
- 3 szkl. cukru pudru
- bakalie (ze względu na dzieciaki, które nie lubią rodzynek i na część produktów są uczulone, dodałam tylko morele z puszki)
- trochę tartych wiórków białej czekolady
- owoce do ozdoby
Ciasto przekroić na 3 krążki. Na dno formy, w której piekło się ciasto, włożyć pierwszy krążek. Na nim równo rozsmarować 1/3 masy serowej, przykryć drugim krążkiem ciasta. Następnie rozsmarować kolejną porcję masy, przykryć ostatnim krążkiem ciasta i porcją serową. Włożyć tort do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać tartymi wiórkami białej czekolady i ozdobić ulubionymi owocami.
A poniżej torty których wykonanie opisywałam w Galerii potraw:
Smacznego.
To prawdziwa tortowa manufaktura! :D A ten serowy to przemawia do mnie bardzo bardzo :)
OdpowiedzUsuń