Curry z rybą
Składniki:
- 0k 1.5 kg filetów z białej ryby
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka żółtej past curry
- 1-2 łyżeczek curry w proszku
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości młode ziemniaki
- pół szkl. bułki tartej
- pół szkl. sosu rybnego
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1.5 l przegotowanej wody
- sół, pieprz
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki oleju
Pulpety rybne:
Mrożone filety rozmrozić na sitku i dobrze odcisnąć z wody. Jeżeli filety świeże lub mrożone mają skórę, powinno się ją zdjąć. Rybę włożyć do robota, z końcówką noże, dodać bułkę tartą, trochę soli, pieprzu i wyrobić na gładką masę. Z powstałego ciasta utoczyć pulpety o średnicy ok3-4 cm.
Cebulę, czosnek posiekać w piórka. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę.
W wooku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć na nim czosnek, cebulę i ziemniaki. Dodać wszystkie przyprawy, zalać przegotowaną wodą. Dusić ok 20 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety, w taki sposób, by wszystkie składniki były przykryte sosem. W razie potrzeby dolać wody. Pulpety rybne gotują się szybko, po 15-20 min. można dolać mleczko kokosowe. Wszystko dobrze połączyć. jeżeli ktoś lubi sos bardziej gęsty, można do niego dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozmieszanej w 1 łyżce wody lub śmietany.
Smacznego.
Mniam mniam, lubię takie, oj lubię! I choć (o zgrozo!) rybiarą nie jestem - to curry z rybą w roli głównej - bardzo chętnie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis na curry rybne w mleczku kokosowym :) Już zapisałam i będę testować :)
OdpowiedzUsuń