Pszenne tortille
Składniki:
- 80 g masła roślinnego
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok 250 g zimnej wody
Z podanych składników wyrobić gładkie, ale dość zwięzłe ciasto. Ja wkładam do robotu masło, mąkę, sól i siekam wszystko powoli dolewając wodę. Potem trzeba trochę popracować ręcznie.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do odpoczynku na 30-60 min.
Teraz możemy formować tortille, odrywamy kawałek ciasta, robimy z niego kulkę, którą rozpłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy dość cienko. Wielkość tortilli zależy od naszych potrzeb. Rozgrzewamy patelnię i każdy placek smażymy po 1-1.5 min z każdej strony. Ja smażę na tzw. suchej patelni nie dodając tłuszczu.
Smacznego.
poproszę o dwie tortille ;)
OdpowiedzUsuńczy takie tortille mozna zawijac w rulonik, czy sie lamia? bo przepis wydaje mi sie tak latwy, ze z checia bym wykorzystala... :-)
OdpowiedzUsuńMożna je zwijać, nie łamią się. Cudawianki, to jest fajny i prosty przepis
OdpowiedzUsuńAniu, a ja robię ze smalcem, zamiast masła. Wiem, wiem, brzmi przerażająco, ale zapewniam są równie świetne, a smalcu nie czuć. :)
OdpowiedzUsuńTeż zastanawiałam się nad smalcem i połączeniem mąki pszennej z kukurydzianą. Postaram się zrobić takie w tym tygodniu
OdpowiedzUsuńdziekuje za odp, pewnie sprobuje :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam,robiłam,robiłam:)Z tym,że z inną mąką-kukurydzianą.Fajne są..ale troszkę za twarde:)
OdpowiedzUsuń