piątek, 22 maja 2009

Grilowane kebaby

Kebaby




Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0.5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz kolorowy mielony
  • pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • garść posiekanej szałwi- świeże liście
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Teraz pobawimy się trochę. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek. Ja ręce smaruję olejem słonecznikowym, wtedy kebaby lepiej się formują. Smażymy na grilu, najpierw na wyższej półce, by doszły też w środku. Przed podaniem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. och,jak ja takie rzeczy lubie,dobry pomysl dla odmiany na nastepnego grila :)

    OdpowiedzUsuń
  2. While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

    Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
    EX : View Source.
    http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
    Written it very smart!
    I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
    (sr for my bad english ^_^)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anna, I really like Kabab! Yours look really delicious! Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  4. I never heard about that kebaby, but looks really yummy!

    OdpowiedzUsuń