Kebaby
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0.5 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
- 2 łyżeczki soli
- pieprz kolorowy mielony
- pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- garść posiekanej szałwi- świeże liście
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Teraz pobawimy się trochę. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek. Ja ręce smaruję olejem słonecznikowym, wtedy kebaby lepiej się formują. Smażymy na grilu, najpierw na wyższej półce, by doszły też w środku. Przed podaniem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć.
Smacznego.
och,jak ja takie rzeczy lubie,dobry pomysl dla odmiany na nastepnego grila :)
OdpowiedzUsuńWhile I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńVistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
EX : View Source.
http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
Written it very smart!
I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
(sr for my bad english ^_^)
Anna, I really like Kabab! Yours look really delicious! Yummy!
OdpowiedzUsuńI never heard about that kebaby, but looks really yummy!
OdpowiedzUsuń