Naleśniki z mięsem
Przepis, na to ciasto naleśnikowe istnieje w mojej rodzinie bardzo dawno. Smażę je zawsze na jednej patelni z grubym dnem, bez smarowania czymkolwiek patelni. W środku ciasta jest olej, który swoją rolę spełnia znakomicie. Smażę naleśniki tylko z jednej strony.
Składniki na farsz mięsny:
- 1 kg wołowiny
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki (korzeń)
- pół selera
- sól, pieprz
- woda
Składniki na ciasto podstawowe:
- 1.5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1.5 szkl. mleka
- 1 szkl. letniej wody (zwykłej z czajnika)
- 2 łyżki oleju
- ciut soli
Tak jak wcześniej napisałam, porcję ciasta wlewać na patelnię, smażyć z jednej strony.
Na usmażoną stronę kładziemy farsz i zwijamy naleśniki w sposób i kształt nam odpowiadający.
Teraz możemy podać mięsne naleśniki na kilka sposobów.
1. Przygotowane, zwinięte naleśniki podsmażamy na minimalnej ilości oleju;
2. Możemy spanierować je w jajku, bułce tartej i usmażyć;
3. Możemy podgrzać je chwileczkę w mikrofalówce
4. Przygotowywać wszystko na gorąco i serwować szybko, jak i ja właśnie zrobiłam.
Smacznego.
Ania, rzuć do mnie jednym naleśnikiem. Może przypadkowo nie trafi w moją głowę. ;-) To tak a'propos mojego obecnego czarnego humoru... ;-)
OdpowiedzUsuń