czwartek, 28 maja 2009

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem



Przepis, na to ciasto naleśnikowe istnieje w mojej rodzinie bardzo dawno. Smażę je zawsze na jednej patelni z grubym dnem, bez smarowania czymkolwiek patelni. W środku ciasta jest olej, który swoją rolę spełnia znakomicie. Smażę naleśniki tylko z jednej strony.

Składniki na farsz mięsny:
  • 1 kg wołowiny
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • pół selera
  • sól, pieprz
  • woda
Z podanych składników powoli gotujemy bulion. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy wszystkie składniki i mielimy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Bulion zostawiamy do wypicia.


Składniki na ciasto podstawowe:

  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1.5 szkl. mleka
  • 1 szkl. letniej wody (zwykłej z czajnika)
  • 2 łyżki oleju
  • ciut soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładko i odstawić na godzinę. Można przygotować ciasto wcześniej i przechować kilka godzin w lodówce. Wyjąć z lodówki kilka minut przed smażeniem.

Tak jak wcześniej napisałam, porcję ciasta wlewać na patelnię, smażyć z jednej strony.
Na usmażoną stronę kładziemy farsz i zwijamy naleśniki w sposób i kształt nam odpowiadający.
Teraz możemy podać mięsne naleśniki na kilka sposobów.

1. Przygotowane, zwinięte naleśniki podsmażamy na minimalnej ilości oleju;
2. Możemy spanierować je w jajku, bułce tartej i usmażyć;
3. Możemy podgrzać je chwileczkę w mikrofalówce
4. Przygotowywać wszystko na gorąco i serwować szybko, jak i ja właśnie zrobiłam.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ania, rzuć do mnie jednym naleśnikiem. Może przypadkowo nie trafi w moją głowę. ;-) To tak a'propos mojego obecnego czarnego humoru... ;-)

    OdpowiedzUsuń