Gofry
Gofrownica, w której piekę gofry pamięta dawne czasy. Jest ciężka,metalowa, ale co najważniejsze do pieczenia gofrów moc ma 1200W. Wychodzi z niej 5 połączonych serduszek. Przepisów na ciasto jest wiele, w różnej kombinacji mąka, jajka, cukier, masło, mleko lub śmietana. Czasem dodawane są drożdże, proszek do pieczenia. Mój przepis jest dobry dla tej gofrownicy. Zrobiłam też gofry z przepisu Doroty z "moich wypieków", ale strasznie się przypalały. Podam go później, bo wart jest wypróbowania.
Składniki:
- 160g mąki
- 15 g drobnego cukru lub łyżkę więcej cukru pudru
- ciut soli
- 50 g stopionego ciepłego masła
- 270 ml mleka
- 2 jajka
Zazwyczaj robię z podwójnej porcji, a jeśli wiem, że przyjdą dzieci z sąsiedztwa to potrójna jest ok.
A oto wersja Doroty na gofry holenderskie
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
Wygladaja idealnie! Nigdy nie robilam gofrow, a jak patrze na Twoje, to pierwsze co mi przychodzi do glowy, to nakaz natychmiastowego zakupu gofrownicy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
śliczne te serca
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam gofrów
a te kupne to nie ten smak..
Moje dziecię od kilku dni codziennie dopytuje kiedy będą gofry. Ostatni raz jadł je dobrych 2 lata temu... I choć nie chce mi się okrutnie to muszę w końcu odkurzyć gofrownicę.
OdpowiedzUsuńAniu, ładne serduszka. Takie akurat na czasie... od mamy dla dzieci. :)
Dziękuję wszystkim, Gosia jest powód do spotkania. Ciepłe gofry na kocu rozłożonym na trawie. Tak, były wczoraj z okazji Dnia mamy dla dzieci.
OdpowiedzUsuńI w takich chwilach właśnie żałuję,że nie mam gofrownicy:(
OdpowiedzUsuńGooofry!
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam i znow mam na nie ochote ;)
Anna, your waffle is the cutest waffle I've ever seen. Delicious!
OdpowiedzUsuń