Tarta szpinakowo-botwinkowa.
Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki krupczatki
- 200g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- 2 jajka lub 1 jajko i 2-3 łyżeczki zimnej wody
Wszystkie składniki szybko zagnieść lub zmiksować. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ponakłuwać spód widelcem. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 30-60 minut lub na całą noc.
Farsz:
- duży pęk szpinaku
- pół pęczka botwinki
- 4 jajka
- 125 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej
- kilka plasterków sera pleśniowego
Wyjąć formę z ciastem z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na ciasto położyć papier do pieczenia. Na wierzch wsypać np. groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika na 15 min . Po tym czasie zdjąć papier z grochem i podpiec jeszcze przez 5-10 min. Na tak wstępnie przygotowane ciasto wylać farsz, położyć w kawałkach ser pleśniowy. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st.C. Piec przez 25-30 minut, aż farsz się zetnie.
Smacznego.
Anna, your tarte look absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńjako miłośniczka tart pieję z zachwytu:)
OdpowiedzUsuńdodaję Cię do linków:)
Pozdrawiam!