Tort kawowy na imieniny
Składniki na ciasto:
- 4 całe jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
Jajka ubić na kogiel- mogiel z cukrem i kawą. Powoli dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Formę o średnicy 24 cm. wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok 40 minut lub do "suchego" patyczka.
Krem:
Do małego garnka wlać 125 ml wody i wsypać pół szkl. cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pogotować, aż gęstego płynu zostanie 1/3 początkowej objętości. W takiej kąpieli rozpuścić 1 dużą łyżkę kawy rozpuszczalnej.
W misce ubić żółtka z 4 jajek (najlepiej na parze) z płynem z garnka. W drugiej misce ubić na puch 230 g masła. Do masy maślanej powoli dodawać masę jajeczną do uzyskania gładkiego kremu.
Biszkopt przekroić na pół, posmarować kremem, złożyć razem. Ozdobić tort np. orzechami lub migdałami.
Smacznego
Chciałabym dostać taki tort na imieniny ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, z filiżanką kawy... mniam!
OdpowiedzUsuńKilka dni temu robiłam torcik tiramisu (więc tez z kawą), więc tylko dlatego nie wgryzam się z zazdrości w monitor. ;-) Ale i tak bym zjadła, bo kawusia to jest coś co tygryski lubią najbardziej. ;-)
Tak Gosiu, ja też bardzo lubię kawę i wszystko co z kawą związane. A taki tiramisu, też bym zjadła
OdpowiedzUsuń