Mazurek kajmakowy z bakaliami
Składniki na ciasto kruche:
- 35 dag mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Masa kajmakowa:
2 puszki mleka słodzonego skondensowanego gotujemy w wodzie przez 2 godziny. Studzimy i mamy kajmak.
Pierwszą puszkę kajmaku wykładamy na upieczony spód. Na ten podkład rozkładamy orzechy włoskie i pocięte w paski suszone morele. Na wierzch wylewamy zmiksowany kajmak z drugiej puszki z dodatkiem 60 ml. śmietany kremówki. Możemy znowu rozłoąyć trochę bakalii.
Smacznego.
czemu z zewsząd kusicie tym kajmakiem? ja tak uwielbiam tą masę
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ten kajmakowy :) Był pyszny :) Nie ma to jak kajmak :)
OdpowiedzUsuńI ja go robiłam :). Mniam, mniam :)!
OdpowiedzUsuńlubie mazurki
OdpowiedzUsuńlubie kajmak
pysznie:-)
Słodkie było? :) Za mazurkami jako takimi szczególnie nie przepadam, ale kajmak i owszem... mniam. :)
OdpowiedzUsuń