Mazurek czekoladowy
Składniki na ciasto kruche:
- 35 dag mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Na masę czekoladową:- 1 szkl. śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 200g czekolady deserowej
- 50g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- orzechy laskowe i włoskie
W garnuszku podgrzać lekko śmietankę i zdjąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej czekolady dołożyć masło i orzechy, dobrze połączyć. Wylać na ostudzony spód i udekorować.
Smacznego.
Czekoladowy mazurek zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia :) Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki. Pychotka
OdpowiedzUsuń