środa, 22 kwietnia 2009

Sałatka z czarną fasolą

Sałatka z czarną fasolą





Składniki:

  • jedna sałata lodowa
  • 3/4 szkl. czarnej fasoli
  • trochę szczypiorku
  • różnokolorowe papryki z zalewy słodko-kwaśnej

Dobrze zrobić zaprawy w sezonie na dane owoce lub warzywa, bo potem są" jak znalazł".
Tak też jest z tą sałatką. Paprykę robię od lat w zalewie słodko-kwaśnej, bo taka smakuje nam najbardziej. Kiedyś podam przepis, jak ją wykonać.

Dzień wcześniej czarną fasolę zalać w garnku zimną wodą, postawić na ogniu, pogotować 30 min. i wyłączyć gaz. Fasolę zostawić w wodzie, w której się gotowała.
Sałatę lodową i szczypior pokroić na cząstki.Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze cząstki. W salaterce wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączoną fasolę.
Sos zrobić z pozostałej zalewy z papryki, odrobiny soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz