Faszerowana pierś indycza
Potrzebne nam będą następujące składniki:
- ładna, spora pierś indycza (u mnie miała prawie 3 kg),
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- duża garść suszonych pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
Pierś indyczą umyć i dobrze wysuszyć. Z boku ostrym nożem naciąć środek tak, aby powstała dość spora kieszeń. Suszone pomidory bardzo drobno posiekać, piersi kurczaka zmielić. Oba składniki dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i wyciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Uważać, by nie przesolić farszu- suszone pomidory są słone. Farszem wypełnić kieszeń, a bok zszyć igłą z nicią lub zespolić wykałaczkami.
Teraz natrzeć indyka przyprawami, wyciśniętym czosnkiem, solą i papryką. Całość zapakować do rękawa piekarniczego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1.5-2 godziny.
Smacznego
To kiedy mogę wpaść na obiad? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie
OdpowiedzUsuń