piątek, 24 kwietnia 2009

Makaron z szałwią

Makaron, szałwia i...



Potrzebne nam będą:
  • opakowanie makaronu typu świderki, skrętki lub coś podobnego
  • garść świeżych liści szałwi
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Cukinię pokroić w półplasterki, pomidory można obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, czosnek na plasterki. Liście szałwi- kilka odłożyć do dekoracji, a resztę poszatkować w cieńkie paseczki.
Ugotować makaron, na patelnię wlać olej, dodać masło i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć cukinię oraz połowę porcji pomidorów. Poddusić do odpowiadającej każdemu miękkości cukinii. Na koniec wrzucić resztę pomidorów oraz szałwię.
Odcedzony makaron połączyć z farszem.

Smacznego

1 komentarz:

  1. To jedna z moich ulubionych wersji. :) Makaron i cukinia w letnim sezonie goszczą u mnie tak często, że czasem aż do znudzenia. ;-) No ale przecież cukinia nie może się nigdy znudzić!

    OdpowiedzUsuń