Makaron, szałwia i...
Potrzebne nam będą:
- opakowanie makaronu typu świderki, skrętki lub coś podobnego
- garść świeżych liści szałwi
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Cukinię pokroić w półplasterki, pomidory można obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, czosnek na plasterki. Liście szałwi- kilka odłożyć do dekoracji, a resztę poszatkować w cieńkie paseczki.
Ugotować makaron, na patelnię wlać olej, dodać masło i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć cukinię oraz połowę porcji pomidorów. Poddusić do odpowiadającej każdemu miękkości cukinii. Na koniec wrzucić resztę pomidorów oraz szałwię.
Odcedzony makaron połączyć z farszem.
Smacznego
To jedna z moich ulubionych wersji. :) Makaron i cukinia w letnim sezonie goszczą u mnie tak często, że czasem aż do znudzenia. ;-) No ale przecież cukinia nie może się nigdy znudzić!
OdpowiedzUsuń