Potrzebujemy żeberkową harmonijkę ( ilość trzeba dobrać indywidualnie ja mogę powiedzieć, że udało mi się kupić 4 ładne, długie harmonijki) którą solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i trochę ostrą. Zwijamy je, wkładamy do miski i zalewamy piwem. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc w zimne miejsce.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę wykładamy żeberka, podlewamy trochę marynatą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny, co pewien czas podlewamy marynatą. Pod koniec pieczenia żeberka smarujemy lekko miodem i podlewamy powstałym sosem.
Takie żeberka są kruche i soczyste.
Ja podałam żeberka z kuskusem i z zasmażonymi na maśle buraczkami.
Smacznego
Mam w domu "żeberkożercę" choć sama za nimi nie przepadam...całe szczęście, że jest na kim wypróbować takie przepisy :)
OdpowiedzUsuń