Na piątkowe, jesienne przygotowałam moją zupę dyniową tak aby był jakiś wstęp, potem będzie leczo lub risotto z kaszą i dynią, a na później będzie ciasto dyniowe Gosi
Pikantne ciasto dyniowe:
Przepis podam oryginalny, a w nawiasie podam zmiany lub zamienniki, których dokonałam.
Ponieważ piekłam w większej blaszce podwoiłam ilość składników.
- 270g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- szczypta soli
- szczypta utartego kwiatu muszkatołowca (lub utartej gałki muszkatołowej)
- 150g masła w temp. pokojowej
- ok. 130g cukru trzcinowego
- 2 b. duże jaja lub 3 mniejsze w temp. pokojowej ( dałam 5 całych jaj)
- 250g puree dyniowego ( dałam surową dynię mocno zmiksowaną)
- ok. 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich- posiekać( zabrakło i zamieniłam na pestki dyni)
- 2 duże gruszki obrane i pokrojone w plastry gr. ok. 1cm (u mnie 5 sporych gruszek)
W misie miksera wyposażonego w noże tnące, włożyć dynię i mocno ją zmiksować. Teraz już po kolei do ciągle pracującego miksera przez górny otwór dodawać kolejno: cukier, masło, połowę sypkich składników, wszystkie jajka i drugą połówkę sypkich składników.
Ciasto połączyć z pestkami dyni, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda, pokroić na kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopniC przez 40-45 min.
Smacznego.
Acha! Czyli to jest sabat przy zastawionym stole. :) Dużo czarownic przylatuje? :D
OdpowiedzUsuńAnia, powiedz jak się ciasto udało i najważniejsze, czy w ogóle smakowało?
Gosia smakowało wszystko, zleciało się nas 7, Bałam się, że będzie za dużo przypraw, a teraz wiem, że można nawet trochę więcej dodać np. cynamonu.
OdpowiedzUsuń