Szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej
Kilka piersi kurzych kroimy w kostkę np. 2*2 cm.
W misce mieszamy:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- trochę pieprzu
- 4-5 łyżek oleju
Teraz możemy robić co chcemy lub co musimy ( ja jadę z trójką na trening)
Po powrocie szybkie nastawienie piekarnika na 200 stopni, grzałki góra, dół i termoobieg. Wyłożenie na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) szaszłyków, wstawienie do piekarnika na 20-25 minut.
Podczas pieczenia możemy przygotować szybki sos jogurtowo - szczypiorkowy:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorku drobna pokrojonego
- słó, pieprz
Ja miałam jeszcze pokrojoną w paski różnokolorową paprykę, którą upiekłam razem z szaszłykami.
Moje dziecko jak wraca z karate to z reguły krzyczy, że "umiera z głodu" :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :)