poniedziałek, 30 marca 2009

Faszerowane skorupki

Faszerowane skorupki



Takie faszerowane skorupki były na rodzinnym, wielkanocnym stole, odkąd pamiętam. Teraz sama je przygotowuję, tak jak wcześniej moja mama. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do wykonania.


Składniki:

  • 10-12 ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek
  • 3-4 łyżki miękkiego masła 82%
  • duży pęczek zielonego koperku
  • sól, pieprz
  • trochę bułki tartej

Skorupki przekroić nożem najlepiej wzdłuż jajek. Mnie strasznie pękały, więc przekroiłam w poprzek.

Ważne! Nie wyrzucać skorupek. Brzegi ich wyrównać nożyczkami.

Z środka wyjąć łyżeczką białka i żółtka,drobno posiekać lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jajek dodać posiekany koperek, masło, przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Farszem napełnić skorupki. Wierzchy skorupek panierować w bułce tartej i smażyć na maśle.




Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Nie dalej jak w sobotę rozmawiałam z teściową o takich jajkach i nie mogłyśmy sobie przypomnieć jak je się robiło. A tu proszę odpowiedź gotowa. Czyli kuchenne rozmowy słychać wszędzie ;) Dziękuje i pozdrawiam. Wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. takie jajka są przepyszne, robiłam niedawno, uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je po prostu! Moja mama zawsze takie robi i sa hitem każdego przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, bez takich skorupek nie ma świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi sie podoba ten przepis
    nie dośc, że pięknie wyglądają
    to jeszcze pyszne

    OdpowiedzUsuń