Tarta morelowa
Jest to tarta podobna do tarty cytrynowej Doroty z blogu
Moje wypieki
Składniki:
Masa morelowa:
2 garści suszonych moreli
4 duże jajka lub 5 mniejszych
120 g cukru pudru
150 ml śmietany 30%
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
Morele zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować z cukrem i mąką. Do masy dodać jajka, śmietanę i sok z cytryn.
Morele do dekoracji poprzekrajać na połówki.
Ciasto kruche:
1i 1/6 szklanki mąki
2łyżki cukru pudru
95g masła
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki kruchego ciasta włożyć do robota kuchennego wyposażonego w podwójne noże i mikssować do połączenia się składników. Trwa to ok 30-40 sekund. Następnie ciasto włożyć pomiędzy 2 warstwy folii, rozwałkować , wyłożyć formę ciastem i ponakłuwać je widelcem. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min, można na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać groch.Piec tak ciasto przez 15 minut, następnie zdjąć papier z grochem i piec kolejne 5 minut.
Na spód wlać masę morelową i odłożone wcześniej połówki całych moreli, zmniejszyć ciepło piekarnika do 180 st. C i piec 30-40 minut.
Dorota z Moich wypieków podaje, że ciasto można przykryć folią aluminiową. Ja po prostu nakrywam ciasto na początku pieczenia większą formą.
Tarta bardzo smakowita! I wyswietlila sie na Durszlaku w "jeszcze cieplych", wiec chyba wszystko dziala bez zarzutu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
jest piękna
OdpowiedzUsuńi taka letnia :-)
Na pierwszy rzut oka skojarzyła mi się z piegami. :)
OdpowiedzUsuń