Tarta cytrynowa
Przepis pochodzi z blogu Doroty Moje wypieki
Składniki na spód:
- 1 i 1/6 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 95g masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- 120g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150g soku z cytryn - dałam 100g
Ciasto kruche: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Potem wylepić formę. Tak jest w oryginalnym przepisie. Ja trochę przyspieszyłam: składniki włożyć do robota kuchennego wyposażonego w noże i miksować do połączenia. Trwa to 30-40 sekund. Następnie ciasto włożyć pomiędzy 2 warstwy folii, rozwałkować, wyłożyć formę ciastem i ponakłuwać widelcem. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min. lub na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać np. groch jako obciążenie. Piec tak ciasto przez 15 min, następnie zdjąć papier z grochem i piec kolejne 5 min. Na spód wylać masę cytrynową, zmniejszyć ciepło do 180 st C. i piec przez 30-40 min. Dorota z Moich wypieków proponuje przykryć ciasto folią aluminiową. Tarta ma wtedy kolor jasnej cytryny.
Zrobiłam tą tartę po raz kolejny i ciągle mam na nią ochotę. Jest odświeżająca.
Smacznego.
Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuń