"Magdalenki".
Ciasto:
3 całe jajka
100g cukru
150g mąki
100g rozpuszczonego, wystudzonego masła.
Ciasto:
3 całe jajka
100g cukru
150g mąki
100g rozpuszczonego, wystudzonego masła.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Jajka ubić z cukrem na puch (ja wszystko wkładam do robota kuchennego i ustawiam na dość wysoką prędkość). Gdy oba składniki dobrze się połączą, zmniejszam prędkość i powoli wsypuję mąkę i masło. Potem nakładam w dołki formy magdalenkowej.
Wstawić do piekarnika na 10-12 minut.
W zależności od upodobań, można zmieniać smak magdalenek.
1. czekoladowe--odsypać 2 łyżki mąki i dodać do masy 2 łyżki ciemnego kakao lub czekolady w proszku.
2. cytrynowe-- do masy dodać otartą skórkę z cytryny i ciut olejku cytrynowego.
3. waniliowe-- trochę cukru białego zastąpić cukrem waniliowym.
Ja piekę zawsze z 2-3 porcji ciasta, w 3 formach magdalenkowych.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz