środa, 14 grudnia 2011

wieprzowina po chińsku

Dzieciaki nie lubią jeść tradycyjnych kotletów schabowych, ale bardzo szybko "pochłaniają" wieprzowinę przygotowaną po chińsku.




Wieczorem dnia poprzedniego należy pokroić schab w cieniutkie paseczki i zamarynować.
Marynata to:
  •  8 łyżek sosu sojowo - grzybowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki sosu rybnego
Średnią kapustę pekińską, 2 papryki czerwoną i zieloną, cebulki od szczypiorku pokroić w paski. 4-5 ząbków czosnku obrać, pokroić w plasterki.
Mięso osączyć z marynaty, marynatę zachować. Rozgrzać wok , wlać łyżkę oleju, usmażyć mięso z czosnkiem. Podlać marynatą, udusić. Gdy mięso będzie miękkie dołożyć warzywa i resztę marynaty. Na końcu dodać pokrojony szczypiorek.
Makaron sojowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć oba składniki.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz