wtorek, 6 grudnia 2011

roladki z indyka



Podaję składniki wystarczające do przygotowania dania dla pięciu osób.
Potrzebujemy:
  • 10 sznycli z indyka, rozbitych dość cienko ( ja rozbijam tłuczkiem pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej)
  • pół kilograma mrożonych liści szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oliwy ( ja mam własnoręcznie przygotowane)
  • sół, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • folia spożywcza 5 kawałków długości ok 30 cm

Szpinak rozmrozić, podsmażyć na patelni na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze odparować, doprawić solą i pieprzem.
Folię spożywczą rozłożyć na desce, ułożyć dwa sznycle indycze, posolić, popieprzyć. Rozłożyć szpinak, na nim po 2 suszone pomidory. Zwinąć mięso w roladki, zawinąć w folię; powstaną paczuszki. W płaskim garnku zagotować wodę, włożyć mięso, gotować ok 25 minut. Gorące wyjąć z wody, odwinąć z folii.
Można podawać od razu lub później podsmażyć na patelni.

Smacznego.

1 komentarz: