środa, 21 grudnia 2011

Pierniczki, piernik staropolski

Piernikowałam już 2 tygodnie temu, ale nie miałam czasu na ozdabianie i ozdobne pakowanie.
Poniższy przepis stosuję już 6-7 lat, a pochodzi z jakiegoś forum. Sprawdza się bardzo. Można piec grubsze i cieńsze pierniczki, zależy od upodobań. Surowe ciasto jest ciastem dojrzewającym, ja przygotowuję je najlepiej w połowie pażdziernika, a w tym roku na początku listopada ( czekałam na dostawę miodu gryczanego, nic z tego nie wyszło) i trzymam w owiniętym folią garnku w garażu.

Piernik staropolski
przepis na jedną porcję ( ja od razu miksuję z dwóch)
  • 1/2 kg miodu, najlepiej gryczanego, pierniki mają śliczny ciemny kolor i inny smak - tym razem miałam wielokwiatowy
  • 2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2łyżeczki soli
  • 3 małe torebki przyprawy do piernika
Miód, cukier oraz masło podgrzać, mieszać do rozpuszczenia się cukru, ostudzić.
Sodę rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka.
Jajka wbić do miseczki i lekko wymieszać.
Teraz przyda się mikser ( ja używam do tego ciasta małego ręcznego miksera)
Do garnka z miodem, cukrem i masłem dodać sodę z mlekiem, jajka zmiksować.
Teraz powoli wsypywać resztę składników i dobrze połączyć.

Pieczenie jest zupełnie banalne. Przynosimy ciężki garnek, z którego wyjmujemy porcję ciasta na posypany mąką blat. Wałkujemy na odpowiadającą naszym upodobaniom grubość, wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy zostawić odstępy, pierniki urosną.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut ( zależy od grubości ciastek). Wyjmujemy i studzimy.

3 komentarze:

  1. Aniu, no to widzę, że nieźle (za)pierniczałaś. :D Czy chociaż dziecięca pomoc nadeszła z odsieczą? :)
    Ps. Lubisz miód gryczany? Ja nie mogę przełknąć ani łyżeczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosia Daniela tym razem mi pomagała; najzabawniejsze jest to, że zanim zabrałam się za ozdabianie 1/3 pierników zniknęła w brzuchach. Jutro jeszcze klasowe wigilie i na święta oraz na prezenty za dużo nie zostało. A miód gryczany lubię właśnie do pierników i czasem do mięs. Niestety teraz coraz mniej będzie prawdziwych "jednogatunkowych" miodów, przewaga będzie wielokwiatu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie te pierniczki:) Ja robiłam piernik staropolski, a pierniczki z innego przepisu:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń