Sernik przeznaczony jest na foremkę o średnicy 26 cm, ale ja upiekłam go w formie o większej średnicy - 30 cm.Wyszedł po prostu trochę niższy.
Spód:
- 300g ciastek typu degestive lub innych zbożowych
- 100g rozpuszczonego masła
- 1 kg twarogu do wypieków
- 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. śmietany kremówki ( 30 lub 36 cm)
- puszka masy krówkowo-orzechowej 480 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce twaróg mieszamy z cukrem, żółtkami, mąką. Powoli wlewamy śmietanę. masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część miksujemy z 2/3 masy krówkowo-orzechowej. Po dobrym wymieszaniu dodajemy połowę piany z białek, łączymy szpatułką i wylewamy na ciasteczkowy spód. Pozostałą 1/3 część masy mieszamy z odrobiną mleka i wylewamy na masę twarogową. Wykałaczką lekko łączymy obie części robiąc kółka. drugą część masy twarogowej łączymy z pozostałą pianą z białek, wylewamy na wcześniejsze masy. Znowu robimy wykałaczką kółka w masach twarogowych.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie sernik studzimy, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.
wygląda przepięknie - mam ochotę go zjeść :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com