poniedziałek, 26 marca 2012

Sernik z masą krówkowo - orzechową

Zazwyczaj kupowałam zwykłą masą krówkową lub gotowałam kilka godzin puszkę z mlekiem słodzonym. Tym razem postanowiłam wypróbować masę z posmakiem orzechów.


Sernik przeznaczony jest na foremkę o średnicy 26 cm, ale ja upiekłam go w formie o większej średnicy - 30 cm.Wyszedł po prostu trochę niższy.

Spód:
  • 300g ciastek typu degestive lub innych zbożowych
  • 100g rozpuszczonego masła
Ciastka mieliny w robocie lub kruszymy w plastikowym woreczku wałkiem. Wlewamy rozpuszczone masło i dobrze łączymy. Masę wysypujemy na dno blaszki, ugniatamy.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu do wypieków
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. śmietany kremówki ( 30 lub 36 cm)
  • puszka masy krówkowo-orzechowej 480 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce twaróg mieszamy z cukrem, żółtkami, mąką. Powoli wlewamy śmietanę. masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część miksujemy z 2/3 masy krówkowo-orzechowej. Po dobrym wymieszaniu dodajemy połowę piany z białek, łączymy szpatułką i wylewamy na ciasteczkowy spód. Pozostałą 1/3 część masy mieszamy z odrobiną mleka i wylewamy na masę twarogową. Wykałaczką lekko łączymy obie części robiąc kółka. drugą część masy twarogowej łączymy z pozostałą pianą z białek, wylewamy na wcześniejsze masy. Znowu robimy wykałaczką kółka w masach twarogowych.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie sernik studzimy, wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. wygląda przepięknie - mam ochotę go zjeść :D
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń