Na sobotę przygotowałam
ciasto - pudding z dodatkiem suszonej papaji.
Przepis pojawił się kilka lat temu w galerii potraw Gazety Wyborczej jako toffee puding.
Tu zamieniłam daktyle na papaję.
Składniki ( na małą blaszkę):
- 250 g suszonej papaji
- 250 ml gorącej wody
- 125 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g masła
W drugiej misce utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy. Stopniowo dodać jajka i połowę mąki. Do masy dolać wodę z sodą w której moczyła się papaja, wymieszać mikserem z resztą mąki. Teraz pozostało wmieszanie szpatułką papaji.
Blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wypełnić ciastem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40minut.
Smacznego.
Fajne ciasto i podoba mi się pomysł z papają i z daktylem też, bo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.