czwartek, 17 marca 2011

Tarta pieczarkowo - cukiniowa

Tarta pieczarkowo - cukiniowa


Ciasto kruche:
  • 200g mąki ( 100g pszennej i 100g krupczatki)
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka zimnej wody ( gdyby ciasto było za suche)
Wszystkie składniki szybko zagnieść ( ja miksuję w robocie ), wyłożyć formę posmarowaną masłem i wstawić do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

Składniki na farsz:
  • 2 małe zielone cukinie
  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • masło do podduszenia
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę. Na patelni poddusić( na maśle) cebulę i czosnek, zdjąć z patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w długie paski. Na patelnię włożyć trochę masła, cukinię i pieczarki, poddusić chwilkę. Doprawić.
W małej miseczce roztrzepać jajka, śmietanę, doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni celsjusza.
Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika do podpieczenia. Po 20 minutach zdjąć papier, na ciasto wyłożyć cebulę z czosnkiem, cukinię, pieczarki i wszystko zalać masą jajeczną.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i upiec . U mnie trwało to 25 minut.

Taka tarta smakuje na gorąco z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany, jak i na zimno.

Smacznego.

5 komentarzy:

  1. fajna tarta :) musi być dobra

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglada, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, ale pyszności. :) Dla mnie bomba, przepadam za wszystkimi tartami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia to moje ulubione warzywo. Tartę zjadłabym z przyjemnością...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze, tarty to naprawdę wspaniały wynalazek. Mogą stanowić obiad, przegryzkę, poczęstunek dla gości.

    OdpowiedzUsuń