Tarta pieczarkowo - cukiniowa
Ciasto kruche:
- 200g mąki ( 100g pszennej i 100g krupczatki)
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ewentualnie łyżka zimnej wody ( gdyby ciasto było za suche)
Składniki na farsz:
- 2 małe zielone cukinie
- 0.5 kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 0.5 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- masło do podduszenia
W małej miseczce roztrzepać jajka, śmietanę, doprawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni celsjusza.
Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika do podpieczenia. Po 20 minutach zdjąć papier, na ciasto wyłożyć cebulę z czosnkiem, cukinię, pieczarki i wszystko zalać masą jajeczną.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i upiec . U mnie trwało to 25 minut.
Taka tarta smakuje na gorąco z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany, jak i na zimno.
Smacznego.
fajna tarta :) musi być dobra
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Smakowicie wyglada, mniam:)
OdpowiedzUsuńAniu, ale pyszności. :) Dla mnie bomba, przepadam za wszystkimi tartami. :)
OdpowiedzUsuńCukinia to moje ulubione warzywo. Tartę zjadłabym z przyjemnością...
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze, tarty to naprawdę wspaniały wynalazek. Mogą stanowić obiad, przegryzkę, poczęstunek dla gości.
OdpowiedzUsuń