poniedziałek, 7 marca 2011

Cytrynowo- koperkowy pstrąg

Cytrynowo - koperkowy pstrąg



Zapach cytryny i koperku zapowiadał smaczne, proste danie. Taki pstrąg smakuje nawet dzieciom, które ryby wolą jeść pod postacią ryby, a nie jakiś mielonych, mrożonych kostek w panierce.

Potrzebne są świeże pstrągi. Ilość i wielkość ryb musimy dobrać indywidualnie.

Ryby czyścimy z łusek i wnętrzności, dobrze płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Solimy, pieprzymy (użyłam pieprzu białego i trochę czarnego) w środku i na zewnątrz. Do brzucha pstrągów wkładamy plasterki cytryn, gałązki koperku.  Położyć w blaszce do zapiekania, skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i odstawić na pół godziny do zmacerowania.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni celsjusza;
Ryby przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut ( moje pstrągi były dość spore). Po 30 minutach zdjąć folię i piec jeszcze ok 5 min.

Podawać natychmiast np. z grzankami z masłem.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Oj chodzi za mną taka rybka od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rybka, cytryna i koperek to jest super polaczenie, wiec danie musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie. Wszystko co lubię na jednym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń