Babka ucierana kakaowo - waniliowa z żurawiną
Cudowna babka, której przepis jest prosty i mało skomplikowany do wykonania.
Można z niego wyczarować ciasta o różnych smakach, modyfikując dodatki.
Składniki:
- 6 jaj ( osobno żółtka i białka)
- kostka margaryny - 250g
- 1 szkl.cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka białego octu
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl.mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- garść suszonej żurawiny
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać szpatułką do otrzymanej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej żurawinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto nakładać do formy naprzemiennie: jasne,ciemne,jasne i na końcu ciemne.
Piec 40-55 minut, do suchego patyczka.
Smacznego.
Akurat w szafce mi zalega żurawina suszona. Nawet ostatnio myślałam, czy by jej do czegoś nie wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie i świątecznie :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Aniu musi być cudowna, zwłaszcza że na taką wygląda...a ja ją koniecznie wypróbuję, bo my ostatnio jacyś babkowi się zrobiliśmy:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolanta Szyndlarewicz
Piekna ta babeczka jest! Ślicznie wygląda, a dzieki kwiatuszkom tak wiosennie i świątecznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)