czwartek, 19 stycznia 2012

tarta z mięsem na cieście francuskim

Poprzedniego dnia było spagetti, zostało mi trochę mięsa z sosem. Nie miałam ochoty na makaron kolejnego dnia, i dlatego powstała ta oto tarta. Szybka w przygotowaniu, smaczna i chrupiąca.


Wykorzystałam jeden płat ciasta francuskiego, takiego gotowego od razu do pieczenia. Wyłożyłam go na blachę przykrytą papierem do pieczenia, trochę rozwałkowałam.
Nałożyłam mięso z sosem ( poniżej przepis) udekorowałam plastrami mocareli, które świetnie się rozpłynęły i ciągneły na gorąco. Piekarnik 230 stopni, a czas pieczenia to tylko 15 minut.

Przygotowanie mięsa ( takie zazwyczaj przygotowuję do spagetti):
masę składników proszę dopasować do własnych możliwości-apetytu
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 4 cebule obrane, pokrojone w kostkę
  • sło, pieprz, zioła prowansalskie
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę lub pokrojonego
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 kartonik 500g pulpy pomidorowej
Na oliwie zrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso i dobrze podsmażyć. Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodać pomidory pokrojone na mniejsze części lub rozdusić je widelcem i pulpę pomidorową. Poddusić wszystko razem 15-20 minut , doprawić do smaku.

Smacznego

3 komentarze: