Pierogi z jagodami
W zeszły piątek pojechałam na rynek i przywiozłam dużo warzyw i owoców. Wśród nich były jagody na pierogi i na coś jeszcze. Jak mam robić pierogi, to muszę posklejać ich, w naszym przypadku sporo. Przepis jest najprostszy z prostych, to tylko mąka pszenna, gorąca woda i nadzienie. Do ciasta pierogowego, nigdy nie dodaję jajek, a ciasto jest miękkie i świetnie się wałkuje. Dlaczego gorąca woda?- bo jak to dawno temu powiedziała moja mama, mąka nie będzie surowa. Śmieszne, bo przecież pierogi przed podaniem się gotuje i ciasto nie jest surowe.
Ciasto:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1-2 szkl.gorącej wody
Nadzienie:
- 1,5 litra jagód, umyte i obsuszone
W zależności od ilości nadzienia i wielkości robionych pierogów, ciasta trzeba dorobić.
Ja z tej ilości jagód zrobiłam 330 małych pierogów.
Gdy pierogi trochę obeschną na ściereczce, można je zamrozić.
Smacznego.
Aniu, moja mama (a wcześniej babcia), też gorącej wody dodaje. Ja jakoś nie zawsze stosuję się do tej zasady, ale zauważyłam, że właśnie to ciasto jakoś przyjemniej się wałkuje i skleja. Niewątpliwie gorąca woda na elastyczność ciasta dobrze wpływa. :)
OdpowiedzUsuńMoże już to pisałam, ale ja robię ciasto na pierogi tak samo! A dziś kupiłam jagody, ale w ten upał nie chce mi się lepić i jutro zrobię pieróg drożdżowy z jagodami:)
OdpowiedzUsuńja też dodaję gorącej wody, a i dzisiaj też miałam pierogi z jagodami i ja je jeszcze polałam śmietanką z cukrem, czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńTen przepis na ciasto jest u nas w domu przekazywany z pokolenia na pokolenie. Innego nie znam i nie uznaje :)
OdpowiedzUsuńBardzo zgrabne pierozki :)
A ja już się cieszę na jutrzejszy obiad, bo u mnie też będą pierogi z jagodami (pierwszy raz w tym roku!) :)
OdpowiedzUsuńHmmm, your perogi look really delicious.
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam pierogów z jagodami i teraz nabrałam na nie ogromnej ochoty :) Ja też do ciasta na pierogi dodaję gorącą wodę, tak mnie nauczyła mama :).
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takich pierogów, tylko jakby mi ktoś zrobił, bo mnie to się nie chce lepić pierogów.
OdpowiedzUsuń