Ogórkowa sałatka szwedzka
Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.
Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).
Potrzebne nam będą jeszcze:
- ziarna gorczycy
- ząbki czosnku- pocięte na kawałki
- korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
- koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części
- 30 dag cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 kopiasta łyżka soli
Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzacja:
Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie
Według wcześniej podanego przepisu na zalewę, można przygotować też cukinię. Warzywa najpierw obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wyskrobujemy rynienkę z nasionami. Teraz tniemy na centymetrowe księżyce., którymi napełniamy słoiki. Następnie wlewamy zalewę i mocno dokręcamy nakrętkę. Pasteryzujemy.
Wspaniałych przetworów życzę.
taką sałatkę po szwedzku to u mnie w domu się robi na każdą zimę :)
OdpowiedzUsuńJa robię sałatkę z ogórków na zimę nieco inaczej, ale w tym roku skorzystam może i z twoich przepisów. Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńczy na pewno ma być 30 dag cukru
OdpowiedzUsuńto trochę dużo