Tort z musem z rabarbaru i białej czekolady.
W tortownicy o średnicy 26cm pieczemy biszkopt ( poniżej składniki):
- 2 jajka
- 1 łyżka drobnoziarnistego cukru
- 2 łyżki mąki
Mus rabarbarowy:
Kilka lasek rabarbaru obrać, umyć i pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, zasypać połową szklanki cukru i odstawić, aż pojawi się sok. Wtedy wszystko przełożyć do garnka, pogotować chwilkę. Ostudzić.
1/3 szkl. śmietany kremówki podgrzać i rozpuścić w niej 1 płaską łyżeczkę żelatyny.
2/3 szkl. śmietany kremówki ubić na sztywno, wmieszać śmietanę z żelatyną i ok 1 szkl. musu rabarbarowego.
Biszkopt położyć na parterę, na biszkopcie położyć obeęcz o trochę mniejszej średnicy ( tak by biszkopt trochę wystawał). środek wypełnić musem rabarbarowym. Wstawić do lodówki do stężenia.
Mus z białą czekoladą:
Delikatnie zdjąć obręcz. Rozszerzyć ją tak, aby miała średnicę ok 2 cm. większą od biszkoptu. Wtedy kolejny mus "obleje" mam mus rabarbarowy.
200g białej czekolady rozpuścić na parze. 700 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, połączyć z białą czekoladą. Masę ułożyć na musie rabarbarowym i po bokach.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego.
Aniu, piękne! piękne rowy "wykopałaś". :) Czy robiłaś taką specjalną, ząbkowaną łopatką, czy inny masz patent?
OdpowiedzUsuńGosia kiedyś wycinałam ząbki z plastikowej teczki z gumkami, Potem jak kupowaliśmy lodówkę (lata temu) taki mały ząbkowany kawałek twardego plastiku miał służyć do zeskrobywania lodu z zamrażarki. Tam się nie przydał, ale do ciast jest fajny.
OdpowiedzUsuńMojeprzetwory skuś się; polecam
Kuszące ciacho! Podoba mi się , a rabarbar w wypiekach uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Wygląda świetnie, rowki rzeczywiście profesjonalne!
OdpowiedzUsuńJAK TU SMAKOWICIE U CIEBIE...TORT PIERWSZA KLASA:-)
OdpowiedzUsuń