wtorek, 2 czerwca 2009

Pitki

Pity, pitki




Przepisów jest wiele, podobnych do wcześniej wypróbowanych i tych nowych. Jak na złość, gdy miałam wyrabiać pitki, mój przepis ( raczej stary, mały, karteluszek z przepisem) przepadł. Tak to już jest, jak zamiast przepisać wszystko do kajetu, przez wiele lat używa się takiego świstka. Pomoc otrzymałam od was na niezawodnym durszlaku

Przepis pochodzi z blogu tater


Składniki
:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam pół na pół zwykłej pszennej i pełnoziarnistej pszennej)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Z początku jest ono bardzo kleiste, ale w trakcie rozciągania, wyrabiania ładnie się uplastycznia. Ciasto włożyć do większej miski wysmarowanej oliwą, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i uformować pitkę. Podsypać mąką, przykryć i zostawić do napuszenia na 30 minut. Teraz dobrze rozgrzać piekarnik, 230-250 st.C z blachami w środku. Pitki wkładać na gorące blachy, piec ok 5 minut lub do lekkiego zezłocenia i napompowania.

Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Zgrabniutkie te Twoje pitki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. No piekne, wyszly Ci te pity jak malowane. A z przepisow Tatter mozna w ciemno korzystac, sprawdzaja sie zwlaszcza w kryzysowych sytuacjach:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, dobry wybór! :) Sama też właśnie z tego przepisu robię. :) Zawsze wychodzą pięknie wyrośnięte, z kieszonkami w środku. :)
    Bardzo ładne Ci wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak sprawdzony przepis to i moze ja w koncu je upieke??

    OdpowiedzUsuń
  5. Od jakiegoś czasu nastawiam się na ich upieczenie, ale ostatni przepis miałam po francusku, z którym u mnie krucho... Teraz na pewno je upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  6. mój ukochany to jest przepis na pitty -sprawdza się na wyjazdach ,na wręcz polowych kuchniach :D
    Twoje ślicznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  7. Anna, your bread look amazingly delicious.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny--Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
    Elra-thank you

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pięknie :) Nie znoszę kupnych, gumiastych pit. Twoje muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń