Tort dla dzieci i męża.
Nie pomyślcie, że nie robię tortów dla rodziny, ale jakoś zazwyczaj robiłam ciasta i torty na taki dzień dla naszych mam ( mojej i męża).
Tort składa się z czterech warstw:
- pierwsza od dołu, to czekoladowe ciasto
- druga - warstwa chrupka
- trzecia - mus malinowy
- czwarta mus czekoladowy
Potrzebna będzie forma do pieczenia okrągła o średnicy 26cm oraz większa o średnicy 28cm. Ja tę większą zastąpiłam obręczą z regulacją objętości.
1. Ciasto czekoladowe
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 150g ciemnej czekolady
- na końcu noża ciut proszku do pieczenia.
2. Warstwa chrupka
- 200g białej czekolady
- 100g pustych w środku rurek waflowych
3. Warstwa musu malinowego
- 300g malin ( mrożone rozmrozić, odłożyć kilka do ozdoby)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 120 ml śmietany kremówki
4. Mus czekoladowy
- 3 żółtka
- 50g cukru pudru
- 100 ml mleka
- 250g ciemnej czekolady ( jak ktoś lubi słodsze musy może zastąpić połowę gorzkiej czekolady mleczną)
- 800 ml śmietany kremówki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i miksując dolać delikatnie bardzo ciepłe mleko ( uważać by nie zrobiła się nam słodka jajecznica), Połączyć z czekoladą. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową. takim musem wypełnić boki i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem delikatnie okroić boki, zdjąć obręcz, wierzch posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao. Ozdobić.
Smacznego!.
Wspaniały tort! Pięknie się prezentuje, a smaki ma rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
o wow! Aniu... :) Cudo. :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam masę chrupką. Świetnie wyszła, dla wszystkich była niespodzianką. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń