Salsa szpinakowa, tym razem była u mnie smarowana grubą warstwą na grzankach francuskich.
Składniki:
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 większe białe lub żółte cebule
- duży pęczek szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sół, pieprz do smaku
Czosnek i cebulę obrać, na patelni rozgrzać masło i olej. Szpinak umyć, osuszyć oderwać listki, łodyżki nie będą potrzebne.Poddusić czosnek ( całe ząbki) i cebulę, zdjąć z patelni do ostudzenia jednak zostawić trochę cebuli i podsmażyć ją ze szpinakiem 3-4 minuty pod przykrywką. Szpinak wypuści trochę soku, który ułatwi nam miksowanie. Gdy wszystko ostygnie zmiksować salsę na gładko i doprawić solą i czarnym pieprzem.
Podawać można na zimno jak i na ciepło.
Smacznego.
Pomysłowa :) Myślę, że z makaronem też byłaby ok :)Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrobię takie szpinakowe pesto, tyle że na oleju rzepakowym, nie ma maśle. Muszę dbać o poziom cholesterolu we krwi ;)
OdpowiedzUsuń