piątek, 18 maja 2012

kuskusotto

Mamy risotto, coraz modniejsze ostatnio kaszotto, a tutaj teraz kuskusotto ze szparagami.



Miałam do dyspozycji 1,5 pęczka białych szparagów, które umyłam, obrałam i pokroiłam na 1 cm kawałki. 1 średnią cukinię pokroiłam w małą kostkę, znalazła się też do pokrojenia resztka czerwonej papryki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dodałam 2  ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę, warzywa, trochę poddusiłam. Dolałam prawie litr rosołu( dość mocno doprawionego) i pogotowałam jakieś 15 minut ( dziwne te szparagi ,bo po tym czasie były jeszcze twardawe. Dla mnie to nic, bo podjadam je też na surowo, ale nie wszycy tak lubią). Wsypałam paczkę kaszy kuskus, pomieszałam i wyłączyłam gaz, przykryłam pokrywką. Zostawiłam na 10 minut. Kuskus wchłonął cały płyn.
To wszystko, można zająć się jedzeniem.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda! :)
    Nie wiem dlaczego,ale nie znoszę słowa "kaszotto" ;D.
    Nad "kuskusotto" muszę się jeszcze zastanowić ;).

    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń