Mamy risotto, coraz modniejsze ostatnio kaszotto, a tutaj teraz kuskusotto ze szparagami.
Miałam do dyspozycji 1,5 pęczka białych szparagów, które umyłam, obrałam i pokroiłam na 1 cm kawałki. 1 średnią cukinię pokroiłam w małą kostkę, znalazła się też do pokrojenia resztka czerwonej papryki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dodałam 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę, warzywa, trochę poddusiłam. Dolałam prawie litr rosołu( dość mocno doprawionego) i pogotowałam jakieś 15 minut ( dziwne te szparagi ,bo po tym czasie były jeszcze twardawe. Dla mnie to nic, bo podjadam je też na surowo, ale nie wszycy tak lubią). Wsypałam paczkę kaszy kuskus, pomieszałam i wyłączyłam gaz, przykryłam pokrywką. Zostawiłam na 10 minut. Kuskus wchłonął cały płyn.
To wszystko, można zająć się jedzeniem.
Smacznego
Smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego,ale nie znoszę słowa "kaszotto" ;D.
Nad "kuskusotto" muszę się jeszcze zastanowić ;).
Pozdrowienia ślę:)