środa, 12 stycznia 2011

Zupa serowa

Zupa serowa




Tę zupę lubią jeść nasze dzieci. Jest bardzo prosta do zrobienia i jest alternatywą dla pomidorówki robioną np. z rosołu następnego dnia.

Potrzebne będzie:
  • bulion np. drobiowy lub warzywny ( ja robię z pozostałego rosołu)
  • gotowane warzywa: marchewka, por, seler, pietruszka
  • 2-3 rodzaje żółtego sera (np. gouda i morski)
  • może być też pierś z kurczaka

Warzywa i mięso mielimy lub traktujemy blenderam na papkę. Dolewamy rosołu i podgrzewamy. Do gorącej zupy wkładamy starte na tarce o grubych oczkach sery i mieszamy. Sery rozpuszczą się dość szybko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem trochę curry- jak ktoś lubi.

Podajemy z zieloną pietruszką lub kolendrą. Można też z grzankami czosnkowymi.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Nie miałam jeszcze okazji jesc zupy serowej :) Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory jadłam z serków topionych, też jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł na rosół. choc z pewnością pomidorówki by u mnie nie pobiło :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki, tak jak napisałam jest to alternatywa dla pomidorówki, która naszym dzieciom dopiero teraz trochę się przejadła; a z serków topionych jeszcze nie robiłam, może trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń