Ciasto amerykańskie
Przepis na to ciasto od kilku lat "chodzi" żnych stronach kulinarnych, wymienianych przepisach pomiędzy sąsiadkami. Lubię w tym cieście to, że każdemu można je dostosować do gustu: jednemu z owocami, drugiemu z czekoladą, a trzeciemu - jak sobie wymyśli. Jest też tzw. ciastem z dużej formy, podzielnym i łatwym w transporcie.
Ja tym razem zrobiłam je z jabłkami i suszoną żurawiną.
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 2 szklanki cukru
- 1i 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 średnie jabłka pokrojone w kostkę
- sporą garść żurawiny
Jajka miksujemy robotem z cukrem, dodajemy olej, mąkę, kakao, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste (można dodać 2-3 łyżeczki mleka). Na końcu łyżką wmieszać wybrane dodatki.
Piec ok. 50 min w temp.180 stC
Smacznego.
Lubię to ciasto, zwłaszcza, kiedy jest mocno kakaowe :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam z jabłuszkami, było bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda smakowicie:)
Pozdrawiam.
Znam, uwielbiam i często piekę. To chyba najprostsze i najbardziej niezawodne ciasto jakie znam :)
OdpowiedzUsuń