Gulasz wieprzowo - wołowy
Gulasz jak to gulasz. Każdy ma na niego jakiś przepis, swój ulubiony smak.
Ja tym razem zrobiłam go z trochę zmienionego przepisu tzn. z cynamonem i ostrą papryczką.
Dla mnie, taki gulasz jest potrawą wygodną, dzieciaki same mogą sobie odgrzać następnego dnia.
Składniki:
- 1kg mięsa wołowego (tzw.gulaszowego, nie musi to być najlepsza zrazówka przecież)
- 1kg łopatki wieprzowej
- 6-7 średniej wielkości cebul
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 papryczka ostra ( ja miałam ususzoną, długości ok 10 cm)
- 1 kawałek kory cynamonu ( powinien to być kawałek, nie proszek)
- 1 łyżaczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
- 1 średni ziemniak
Do garnka dołożyć ziarna kolendry, kawałek cynamonu, papryczkę, trochę soli i pieprzu.
Dolać wody tak, aby zakryła mięso. Dusić do miękkości ( sprawdzać kawałki wołowiny, bo to mięso potrzebuje więcej czasu by skruszeć). Gdy mięso będzie nam już odpowiadało, wyjąć cynamon, papryczkę i dodać starty na tarce o najmniejszych oczkach ziemniak. To on właśnie nam zagęści sos i nie wuczujemy go w smaku. Przed podaniem dosolić i dopieprzyć do smaku.
Ja podałam gulasz pierwszego dnia z grzankami, a drugiego z pieczonymi ziemniakami (w piekarniku)
Smacznego
mniam... smakowity obiadek:)
OdpowiedzUsuńGulasz to coś co bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJa nie pamiętam kiedy jadłam gulasz. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
z cynamonem! zaskakująco.
OdpowiedzUsuńdziękuję za wszystkie wpisy,
OdpowiedzUsuńtak asieja cynamon dodaje niesamowitego smaku